nuffnang adds

Sunday, 6 January 2013

KELEBIHAN MEMELIHARA JANGGUT ^^






Antara hadith Baginda Rasulullah SAW yang berkaitan janggut seperti :

“Tipiskanlah misai kamu dan peliharalah janggut kamu.” (Hadith Riwayat Bukhari)
“Janganlah kamu menyerupai orang-orang Musyrikin dan peliharalah janggut kamu.” (Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)
“Janganlah kamu meniru (menyerupai) orang-orang Majusi (penyembah berhala) kerana mereka itu memotong (mencukur) janggut mereka dan memanjangkan (memelihara) misai (kumis) mereka.” (Hadith Riwayat Muslim)

                 seperti orang perempuan, orang lelaki juga ada hiasan sendiri yang dapat menonjolkan sisi-sisi kelakian yang ada dalam diri mereka. Cuma yang membezakan adalah niat kita membela janggut itu kerana mengikut sunnah. Selain itu, niat membela janggut itu juga kerana untuk membezakan kita dan orang kafir, ini kerana orang kafir lebih gemar menipiskan janggut dan membela misai.

                 Bercakap pasal kelebihan membela janggut ni plak,kita biasenya melihat orang yang membela janggut ni soleh kan? Ada setengah pompuan tu plak cakap,orang yang ada janggut ni macho la..haa..ok, kat sini kita senaraikan kelebihan berjanggut daripada pandangan sesetengah pihak..

 · Menampakkan kelelakian
· Kelihatan lebih ‘macho’
· Lebih hensem dan berkarisma
· Nampak soleh
· Membezakan lelaki sejati dengan lelaki yang tidak berapa sejati
· Lebih diminati wanita
· Mempunyai manfaat kesihatan
· Mencontohi fizikal tokoh-tokoh pemimpin dahulu

            Tapi apa-apa pun, semua benda bergantung pada niat la..jangan la kita membela janggut kerana inginkan perhatian, ataupon mengikut trend fesyen semata-mata.. buatlah semua tu kerana inginkan mengikut sunnah baginda. In sha allah


ERTI SEBUAH KEGAGALAN




“Jika Kita Tidak Pernah Gagal, Kita Tidak Akan Pernah Rasa Berjaya”
“Jika Kita Tak Pernah Rasa Pahitnya Kegagalan, Kita Tidak Akan Tahu Betapa Manisnya Erti Kejayaan”

ya..itu adalah beberapa "quotes" popular yang kite acapkali dengar. Tapi, sejauh mane antara kita mahukan kegagalan? Tipu jika saya katakan saya juga mahu kegagalan. Tapi semakin jauh kita belajar tentang erti kehidupan, kita tak dapat nafikan yang kegagalan itu perlu dalam mengajar kita banyak tentang erti kehidupan dan erti nikmat belajar. Walaupon pahit pada permulaanya,namun sangat manis di akhirnya. Seawal usia kita 4 bulan di dalam perut ibu, allah dah tetapkan semua jodoh,ajal,rezeki kita. Setiap orang ujiannyadiberi dalam keadaan lain-lain. Ada orang yang tidak pernah gagal. Ada orang yang kadang-kadang gagal. Ada orang pulak yang selalu gagal. Tapi yang membezakan antara mereka ini ialah sejauh mana kegagalan mengajar mereka untuk bergerak maju kehadapan tanpa menoleh kebelakang.



Cube bayangkan jika kita selalu berjaya,kadang-kadang kita selalu alpa dalam mengadu pada allah kerana kita tak ada masalah dalam kegagalan. Tapi,jika sekali kita diuji dengan kegagalan, ya..waktu tu la allah nak dengar kita berintih padaNYA. Orang selalu beranggapan bahawa kegagalan itu ujian daripada allah kerana kelaalaian mereka,tapi mereka lupa satu perkara.. bahawa kejayaan itu juga ujian daripada allah. Cume sejauh mana mereka yang diberikan kejayaan itu digunakan sebaiknya dalam mengingati sang pencintaNya kerana setiap ujian itu ada hikmah yang hanya diketahui ALLAH.




Dalam meniti arus kegagalan ini, kita sebenarnya kena muhasabah diri dan melihat jauh ke hadapan. Misalnya bill gates, pengasas Microsoft. Sape yang tak kenal die ni kan…orang ke2 terkaya di dunia. Ok,kita bukan nak cerita pasal die kaya kan. Die pun pernah gagal dalam pelajaran dulu. see??mcam mana die boleh positifkan diri die dan belajar dari kegagalan? orang berjaya pun bermula dengan kegagalan. Tapi,sejauh mane kegagalan itu membawa kita terus kehadapan?
baiklah,




antara beberapa tips yang boleh kita amalkan jika kita hadapi kegagalan:
                 1. cube tenangkan diri dan bermuhasabah diri
                 2. positifkan diri dengan banyak membaca buku2 motivasi
    3. banyakkan bergaul dengan kawan-kawan, jngan biar anda kesunyian kerana bila
      bersendirian, anda akan terasa lebih down
    4. banyakkan berdoa dan merintih pada yang maha ESA. Tuhan suke bila kita merayu 
       padaNya.
    5. Meluahkan ap yang anda rasa pada seseorang yang anda percaya,supaya anda akan rasa
     lebih positif dan tenang
    6. jangan pernah rasa patah semngat,sebaliknya bergaul dengan orang-orang yang positif.